Alla lainattu teksti Diabetesliiton sivuilta, voit avata saman päivittyvän tekstin Diabetesliiton sivuilta:

Miksi koronavirusinfektio on diabetesta sairastavalle vaarallisempi kuin muille?
Kuumeinen infektiosairaus on aina stressitila elimistölle. Suuri osa diabetesta sairastavista on iäkkäitä henkilöitä, joilla on diabeteksen lisäksi, tai sen seurauksena, muitakin vakavia sairauksia, esimerkiksi sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa ja mahdollisesti keuhkojen hengitysvajausta. Nämä tilat voivat tulehduksen myötä vaikeutua.
Kuumeinen infektio johtaa herkästi elimistön kuivumiseen, jolloin verenpaine voi laskea ja veren suola-arvot (natrium, kalium) sekä munuaisten toiminta voivat heiketä. Erityisesti jos munuaisissa on jo ennestään vajaatoimintaa, on vajaatoiminta on vaarassa vaikeutua.
Infektiosairaudet lisäävät insuliinin tarvetta, ja infektio yleensä nostaa verensokeria riippumatta diabetestyypistä. Korkea verensokeri lisää virtsan eritystä, jolloin kuivumistila pahenee.
Korkea verensokeri myös heikentää sairaudesta toipumista ja altistaa lisäsairauksille, kuten keuhkokuumeelle, korvatulehduksille ja poskiontelontulehduksille.
Tyypin 1 diabeteksessa ja pitkään sairastetussa tyypin 2 diabeteksessa insuliinitarpeen ja stressihormonien lisääntyminen voi johtaa happomyrkytykseen, jos insuliiniannoksia ja nesteytystä ei lisätä riittävästi. Happomyrkytys eli ketoasidoosi on hengenvaarallinen tila.
Saavatko diabeetikot erityisen herkästi koronavirustartunnan?
Diabetesliitolla ei ole käytettävissä tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni diabetesta sairastava on sairastunut koronavirukseen. Diabeetikoiden riski saada virussairauteen liittyvä vakava infektio on suurempi kuin ”perusterveiden”, mutta riskin suuruus on yksilöllistä. Suurin osa diabetestakin sairastavista ja koronavirustartunnalle altistuneista henkilöistä saa niin lievän taudin, että sairaalahoitoa ei tarvita.

Kokemukset Kiinasta ja muista maista, joissa tartuntoja on ollut runsaasti, näyttävät osoittavan, että suurimmassa riskissä ovat ikääntyneet tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikot ja etenkin he, joilla on diabeteksen lisäksi jokin muu pitkäkestoinen sairaus. Seuraavassa ryhmässä ovat kaiken ikäiset diabeetikot, joilla on sydän- ja/tai munuaissairaus ja ne diabeetikot, joiden immuunivaste on heikentynyt (esimerkiksi lääkityksen, muun sairauden hoidon tai diabeteksen huonon hoitotasapainon vuoksi).

Kaikkein epätodennäköisin vakava infektio on nuorilla ja työikäisillä diabeetikoilla, joilla ei ole diabeteksen lisäksi muita sairauksia.

Koronaviruksen ohella hengitystieoireita aiheuttavat myös perinteiset flunssat. Oheisten verkkopalvelujen avulla voit arvioida, johtuvatko oireesi koronaviruksesta:
https://www.terveyskyla.fi/koronabotti
https://www.omaolo.fi
Kuuluvatko kaikki diabeetikot riskiryhmään?
Taudin edetessä maailmalla ja Suomessa saadaan koko ajan lisää tietoa riskeistä. Kannattaa myös muistaa, että suomalaisen väestön riskit eivät välttämättä ole samat kuin Kiinassa tai Italiassa. Epidemia on Suomessa vasta aluillaan (tilanne 18.3.2020), ja suomalaisia riskiryhmiä voidaan arvioida paremmin tulevien viikkojen aikana.

Vaikka diabetesta sairastavalla ei olisi lisäsairauksia ja vaikka hän ei sairastaisi muita kroonisia sairauksia ja sokeritasapainokin olisi lähes tavoitetasossa, vakavan taudin muodon mahdollisuutta ei täysin voi sulkea pois - epätodennäköinen koronan vakava muoto tosin on. Diabetesta sairastavista lapsista tiedetään, että hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu vakavan taudin riskiryhmään.
Katso riskiryhmät tästä THL:n sivulta.

Miten diabeetikko voi suojautua koronavirustartunnalta?
Kaikkien tulee suojautua koronavirusinfektiolta samalla tavalla eli hyvällä käsi- ja yskimishygienialla, välttämällä lähikontakteja, noudattamalla tarpeellisia kotikaranteeneja ym. viranomaisten kulloinkin antamia ohjeita. Kontakteja kaikkiin sairaisiin, oli näillä koronaepäily tai ei, kannattaa välttää.

Tällä hetkellä diabetesta sairastaville ei ole vielä suositeltu kotieristystä, mutta epidemian edetessä tilanne voi muuttua.
Täydennys 23.3.: Epidemian tässä vaiheessa lääkärimme Anu Heikkilä suosittelee, että mahdollisimman moni rajoittaa sosiaaliset kontaktinsa vain välttämättömiin olipa diabetesta tai ei. Vaikka viranomaissuositus kieltää vain yli 10 henkilön kokoontumiset, suosittelemme toistaiseksi välttämään kaikkia ryhmäkokoontumisia (muualla kuin virtuaalisesti esimerkiksi netissä).

Katso THL:n ohjeet käsienpesusta ja yskimishygieniasta tästä.

Miten koronavirustartunnan saanutta tyypin 1 diabetesta sairastavaa lasta hoidetaan kotona?
Sairaspäivinä tulee huolehtia, että lapsi saa riittävästi hiilihydraattipitoista ruokaa, vaikka ruokahalu olisi huono.
Tavallisen ruoan asemesta lapselle voi tarjota helposti nautittavia ruokia ja juomia, kuten mehuja, hedelmiä, jogurttia, viiliä, vellejä, kiisseleitä, täysmehua, marjoja ja jäätelöä.
Ruokaa tai juomaa nautitaan 1–2 tunnin välein, hiilihydraatteja 10–20 g sisältävä annos kerrallaan.
Hiilihydraattien kokonaismäärä pyritään saamaan samaksi kuin tavallisenakin päivänä: vähintään puolet normaalista hiilihydraattimäärästä tulisi nauttia sairaspäivinäkin ketoosin estämiseksi.
Seuraa verensokeria normaalia tiheämmin, vähintään 1-2 tunnin välein, ja muista mitata ketoaineet päivittäin, tarvittaessa tiheämminkin. Pyri pitämään verensokeri pääsääntöisesti 6-10 mmol/l välillä.
Jos verensokeri nousee sairaspäivänä, noudata oman hoitoyksikön antamia ohjeita insuliiniannosten suurentamisessa. Jos ohjeet eivät riitä, ota herkästi yhteys puhelimitse lapsen diabeteksen hoitoyksikköön.
Sairauspäivinä myös riittävän nesteen ottaminen on tärkeää. Lapselle tulisi tarjota esimerkiksi vettä, vähähiilihappoista kivennäisvettä, laimennettua mehua, keittoja tms. Apteekeista saatavissa ”ripulikorvausjuomissa” on sopivasti suoloja ja hyvät ohjeet erikokoisten lasten tarvitsemiin nestemääriin.
Lapsen kuumetta voi ja kannattaa alentaa parasetamoli-valmisteilla. Noudata tarkasti pakkauksen annostusohjeita. Epidemian edetessä tieto monista koronavirukseen liittyvistä asioista kasvaa ja huojentavaa on, että voimme turvallisesti käyttää korkean kuumeen laskemiseen myös ibuprofeenia, lue lisää Fimean sivuilta.
HUOM! Ota yhteyttä lapsen omaan hoitoyksikköön tai päivystykseen, jos 1) kuume on korkea ja kuumeilu kestää yli 3 vuorokautta, 2) jos verensokeri on selvästi noussut (> 14 mmol/l), eikä se toistuvasta lisäinsuliinin annostelusta huolimatta laske, 3) jos veressä on ketoaineita yli 3 mmol/l tai 4) jos lapsen yleisvointi heikkenee.
Seuraa tarkasti lapsen vointia mutta pyri säilyttämään rauhallinen ja turvallinen olotila sekä itselläsi että lapsella.
(Lähde: Lasten diabetes käsikirja, Tays 2020)
Milloin diabetesta sairastava lapsi täytyy viedä välittömästi päivystykseen?
Jos lapsi sairastuu ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, toimita hänet mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:
Lapsella on hengitysvaikeuksia.
Lapsen iho on sinertävä tai harmaa.
Lapsi ei juo tarpeeksi.
Lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti.
Lapsi ei herää tai reagoi mihinkään.
Lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä.
Oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja aiempaa pahemman yskän kera.
Lisätietoja Terveysportissa.Voiko tyypin 1 diabetesta sairastava lapsi mennä päivähoitoon tai kouluun?
Jos vanhemmat voivat hoitaa lastaan kotona, on tämä paras vaihtoehto. Jos kotihoito ei ole mahdollista, voi lapsen viedä päiväkotiin. Varhaiskasvatuksen yksiköt ja niiden yhteydessä toimiva esiopetus toimivat toistaiseksi normaalein toiminta-ajoin.

Etäopetus on poikkeusoloissa paras vaihtoehto. Jos kotona opiskelu ei ole mahdollista, järjestetään lähiopetusta kouluissa 1.-3. luokan oppilaille ja erityisen tuen päätöksen saaneille sekä pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaille. Hallitus on tarkentanut aiempaa linjaustaan, koska juridisesti jako yhteiskunnallisesti kriittisiin aloihin oli kestämätön. Lisätietoja valtioneuvoston sivuilla.

Näyttää siltä, että lapset ja nuoret sairastavat koronavirusinfektion harvemmin kuin aikuiset ja heidän taudinkuvansa on useimmiten lievä.

Vain noin 2 % kaikista raportoiduista koronatapauksista on havaittu alle 19-vuotiailla. Hyvin pienellä osalla koronaviruksen aiheuttama tauti on ollut vakava.

Sosiaaliset kontaktit saman ikäisten kanssa ovat lapsillekin tärkeitä ja tuovat turvallisuuden tunnetta poikkeustilanteessa. Arjen rutiinit hälventävät mahdollisia pelkoja.
Diabeteksen suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu vakavan taudin riskiryhmään eli voivat osallistua varhaiskasvatukseen ja koulutukseen muiden tapaan.
MUTTA jos lapsella on edes vähäisiä sairauden oireita, ei häntä tule viedä päiväkotiin tai päästää kouluun.
Miten aikuinen diabeetikko voi hoitaa koronavirustartuntaansa kotona?
Kaikkien diabetesta sairastavien kannattaa muistaa alla olevat ohjeet minkä tahansa kuumeisen sairauden aikana.Sairauspäivinä riittävä nesteen ottaminen on tärkeää, sopiva määrä useimmille on vähintään 1,5 - 2 litraa vuorokaudessa tai 1 - 2 desilitraa tunnissa. Juo esimerkiksi vettä, vähähiilihappoista kivennäisvettä, laimennettua mehua, keittoja tms.
Kuumetta voi ja kannattaa alentaa parasetamoli-valmisteilla. Epidemian edetessä tieto monista koronavirukseen liittyvistä asioista kasvaa ja huojentavaa on, että voimme turvallisesti käyttää korkean kuumeen laskemiseen myös ibuprofeenia, lue lisää Fimean sivuilta.
Jos ruoka ei maistu, tulisi sinun kuitenkin saada hiilihydraatteja vähintään noin 150 g vuorokaudessa.
Pyri pitämään verensokeri pääsääntöisesti 6-10 mmol/l välillä.
Jos käytät verenpainelääkkeitä, verenpainetta kannattaa mitata itse 1-2 kertaa päivässä. Jos verenpaineen yläpaine laskee, yksilöllisesti alle 100 mmHg, ota yhteys omaan hoitoyksikköösi tai päivystykseen.
Miten aikuinen diabeetikko voi hoitaa koronavirustartuntaansa kotona: jos sinulla on tablettihoitoinen tai perusinsuliinihoitoinen tyypin 2 diabetes
Mittaa verensokerisi neljän tunnin välein.
Kuumeisessa tulehdustaudissa, jossa yleisvointi on alentunut, jätetään metformiini ja sokerinpoistajalääkkeet tauolle.
Jos verensokerin taso nousee, ja on jatkuvasti yli 14 mmol/l tai yleisvointisi heikkenee olennaisesti, ota yhteyttä omaan hoitoyksikköösi tai päivystykseen jatkohoito-ohjeita varten.
Miten aikuinen diabeetikko voi hoitaa koronavirustartuntaansa kotona: jos olet tyypin 1 diabeetikko tai sinulla on monipistoshoitoinen tyypin 2 diabetes
Mittaa tai tarkista sensorista verensokerisi 2-4 tunnin välein, ja annostele sen perusteella pikainsuliinia sairaspäiväohjeiden mukaan.
Syömisen yhteydessä ota pikainsuliinia hiilihydraattien mukaan ja lisäksi pikainsuliinin lisäannos, jos verensokeri on ennen syömistä yli 7-8 mmol/l.
Sinulla itselläsi pitäisi olla tieto, kuinka paljon yksi yksikkö (1 yks) ylimääräistä pikainsuliinia normaalisti laskee verensokeriasi. Aloita sillä annoksella.
Jos sinulla ei ole tästä tietoa, voit lähteä oletuksesta, että aikuisilla yleensä yksi yksikkö insuliinia laskee verensokeria 1-4 mmol/l. Aloita sillä annoksella.
Sairaspäivänä stressihormonien vaikutus voi lisätä lisäinsuliinin annostarvetta tätä suuremmaksi.
Mittaa tai tarkista sensorista verensokerisi kahden tunnin kuluttua, jos se on yli 10 mmol/l ja edelleen noususuuntainen, voit varovasti lisäannostella vielä esimerkiksi 1-4 yksikköä pikainsuliinia.
Ketoaineiden seuranta sairaspäivinä

Jos sinulla on käytössäsi veren ketoainemittari ja liuskat siihen tai virtsan ketoaineliuskoja, mittaa ketoaineet neljän tunnin välein.
Jos ketoaineet ovat koholla (yli 0.6 mmol/l tai virtsassa ++), menettele näin:
- Ketoaineita 0,6–1,5 mmol/l tai virtsassa ++: Jos verensokeri on yli 10 mmol/l, korkean verensokerin hoito, tarkista verensokeri ja ketoaineet kahden tunnin kuluttua uudelleen.

- Ketoaineita 1,5–3,0 mmol/l tai virtsassa +++: Happomyrkytyksen riski on kasvanut, juo nestettä ja pistä pikainsuliinia enemmän kuin ottaisit pelkästään kohonneen verensokerin korjaamiseksi. Annoksen nosto voi olla suuruusluokkaa 30–50 prosenttia enemmän kuin tavallisesti. Jos sinulla on lisäksi huono olo tai verensokerisi ei edelleenkään laske, ota yhteys hoitopaikkaasi.

- Ketoaineita enemmän kuin 3,0 mmol/l tai virtsassa +++: Happomyrkytyksen riski on korkea, ota yhteyttä hoitopaikkaasi tai hakeudu viivytyksettä sairaalahoitoon, jos yleisvointisi on alentunut, sinulla on vatsakipua tai pahoinvointia.Jos sinulla ei ole käytössäsi veren ketoainemittaria tai liuskoja, kysy näitä hoitovälinejakelusta tai omasta hoitopaikastasi.
Virtsaliuskoja saa apteekista. Ota huomioon, että ne eivät ole niin tarkkoja kuin verimittaus.
Milloin aikuisen diabeetikon tulisi ottaa yhteyttä omaan hoitoyksikköönsä tai päivystykseen?
Sairauspäivien yleisohje diabeetikoille on, että omaan hoitoyksikköön tai päivystykseen on syytä hakeutua tai ainakin ottaa yhteyttä hoito-ohjeiden saamiseksi seuraavissa tilanteissa:
Jos kuume on korkea ja kuumeilu kestää pitkään (yli 3 vrk).
Jos verensokeri on selvästi noussut (> 14 mmol/l), eikä se toistuvasta lisäinsuliinin annostelusta huolimatta laske.
Jos veressä on ketoaineita yli 3 mmol/l.
Jos yleisvointi heikkenee selvästi.
Miten raskaana olevan diabeetikon tai raskausdiabetesta sairastavan odottavan äidin tulee toimia koronavirusepidemian aikana?
Toistaiseksi tuleville äideille, oli sitten raskausdiabetes tai diabetesta sairastava raskaana, ei ole kerrottavaksi mitään tutkittua tietoa siitä, miten mahdollinen koronavirusinfektio mahdollisesti vaikuttaa diabeetikon raskauden kulkuun tai tulevaan lapseen. Yleisellä tasolla koronaviruksesta ja raskaudesta löytyy tietoa THL:n Usein kysyttyä koronavirus COVID-19 -sivulta.
Etsimme lisää tietoa ja täydennämme vastaustamme niin pian kuin mahdollista.

Suosittelemme tulevia äitejä noudattamaan tarkasti yleisiä ohjeistuksia liikkumisesta ja yleishygieniasta.

Mitä teen, jos en pääse itse apteekkiin? Miten saan uusittua reseptini?
Pyydä läheistäsi tai ystävääsi asioimaan puolestasi apteekissa. Reseptilääkkeiden ostoon tarvitaan sinun Kela-korttisi.
Valtuuta läheinen tai ystävä asioimaan apteekissa puolestasi antamalla hänelle sähköinen valtuutus. Kela-korttia ei tarvitse apteekissa enää esittää.
Tilaa lääkkeesi verkkoapteekista ja pyydä läheistäsi tai ystävääsi hakemaan ne toimituspaikasta. Insuliiniakin on mahdollista tilata joistakin verkkoapteekeista kotiinkuljetuksella. Palvelusta peritään maksu.
Huolehdi, että lääkemääräykset ovat voimassa. Lääkemääräyksistä voit jättää uusimispyynnön Omakanta-palveluun, katso ohjeet tästä.
Loppuvatko insuliini ja muut diabeteslääkkeet?
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo lääkeyrityksiltä saamiensa tietojen perusteella, että koronavirus ei toistaiseksi ole aiheuttanut suuria ongelmia lääkkeiden saatavuuteen.
Suomella on yleisesti ottaen hyvä lääkkeiden varastotilanne. Lääkkeiden velvoitevarastoinnista säädetään velvoitevarastointilaissa ja -asetuksessa. Diabeteslääkkeiden osalta velvoitevarastointi on kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaava määrä. Tämä koskee pitkä- ja lyhytvaikutteisia insuliineja, metformiinia ja glimepiridia.
Velvoitevarastoinnista Fimean sivuilla
Lääkkeiden saatavuudesta Fimean sivuilla
Lääkevalmisteiden mahdollisten saatavuushäiriöiden seuranta Fimean sivuilla
Norjassa insuliinia saa apteekista tällä hetkellä (18.3.2020) kuukauden annoksen kerrallaan. Suomessa hallitus haluaa turvata lääkkeiden saannin niitä kaikkein eniten tarvitseville, ja siksi se on antamassa asetuksen lääkkeiden saannin turvaamiseksi kaikille suomalaisille. Diabetesliitolla ei ole tiedossa, että esimerkiksi insuliinin myyntiä rajoitettaisiin, joten ainakin toistaiseksi voi noutaa kuten aiemmin 3kk tarpeen apteekista.Riittävätkö sensorit ja insuliinipumpputarvikkeet?
Hoitotarvikkeiden maahantuojilta (insuliinipumput, infuusiosetit ja sensorit) saamiemme tietojen mukaan tuotantokapasiteetti on turvattu ja varastotilanne normaali eli koronapandemia ei tällä hetkellä (26.3.2020) vaikuta suoraan näiden diabeteksen hoitotarvikkeiden tuotantoon. Diabetesliitto ei ole saanut myöskään kuntien hoitotarvikejakelusta viestiä toimitusvaikeuksista. Kun tarvikkeita jaetaan tarpeen mukaan, mutta ei sen yli, ne riittävät kaikille. Hoitotarvikkeiden hamstraamista tulee välttää, aivan kuten lääkkeidenkin.Riittävätkö verensokeri- ja ketoainemittarit sekä verensokerin mittausliuskat?

Diabetesliiton hoitotarvikkeiden maahantuojilta saamien tietojen mukaan näidenkään hoitotarvikkeiden saatavuudessa ei tällä hetkellä (30.3.2020) ole näköpiirissä poikkeuksia. Ohimeneviä, paikallisia puutteita saatavuudessa voi silti esiintyä. Mutta kun tarvikkeita tilataan tarpeen mukaan, mutta ei sen yli, ne riittävät kaikille. Hamstraamista tulee välttää.Miten saan hoitotarvikkeita - vaatiiko henkilökohtaista käyntiä?
Hoitotarvikkeiden jakelu on eri paikkakunnilla järjestetty eri tavoin. Yleispätevää vastausta siihen, vaatiiko hoitotarvikkeiden saaminen henkilökohtaista käyntiä hoitotarvikejakelussa, ei siten voi antaa. Asiasta tulee epäselvissä tapauksissa kysyä puhelimitse tai sähköpostitse omasta hoitotarvikejakelusta, tietoa voi myös hakea oman kunnan tai kaupungin verkkosivuilta.Voiko diabetesta sairastava käyttää hänelle aiemmin määrättyjä lääkkeitä koronavirustartunnan aikana?
Pääsääntöisesti säännöllisesti otettavaksi määrättyjä lääkkeitä saa ja tuleekin käyttää. Esimerkiksi verenpainelääkkeitä ei pidä jättää syömättä mahdollisen sairastumisriskin vuoksi. Verenpaineen hyvä hoito tukee koronaviruksesta toipumista. Kaikki muutkin lääkkeet, kuten sydänlääkkeet, tulee ottaa lääkärin määräyksen mukaisesti. Poikkeuksena tästä ovat metformiini ja sokerinpoistajalääkkeet, jotka jätetään tauolle kuumeiseen infektioon sairastuttaessa. Muutoin lääkkeiden annoksia muutetaan vain lääkärin ohjeen mukaan.
Kuinka diabeetikon tulee hoitaa jalkojaan epidemia-aikana?
Suosittelemme, että diabeetikot käyvät toistaiseksi vain välttämättömässä jalkojenhoidossa, mikä tarkoittaa haavan tai muun akuutin jalkaongelman arviota ja hoitoa. Tarkastuskäynnit, arviokäynnit ja muut jalkojen hyvinvointiin liittyvät käynnit kannattaa siirtää. Jalkahaavat tulee siis hoitaa koronaepidemian aikana eli jos jalassasi on haavauma, näytä se terveydenhuollon ammattilaiselle.

Jalkojen omahoidon ja seurannan merkitys korostuvat nyt, vinkkejä omahoitoon löytyy esimerkiksi Maailman diabetespäivän 2018 kampanjasivultamme.

Mistä diabeetikko voi kysyä lisätietoja koronaviruksesta?
Valtion yhteinen puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535 on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Soittaminen numeroon maksaa normaalin paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun. Neuvoa voi kysyä myös valtioneuvoston sivujen chat-palvelusta.

Diabetesliiton Neuvontapuhelin palvelee puhelinnumerossa 0600 9 4454 joka arkipäivä (ma-pe) klo 9-15. Puhelun hinta on 0,95 e / min + pvm. Neuvontapuhelimessa Diabetesliiton diabeteshoitaja vastaa diabeteksen hoitoa koskeviin kysymyksiin. Palvelu on tarkoitettu diabeetikoille sekä diabeetikoiden omaisille ja hoitohenkilökunnalle. HUOM! Jos olet diabetesyhdistyksen jäsen, sinua palvelee jäsenten oma, lisämaksuton neuvontapuhelin. Löydät sen numeron esimerkiksi Jäsenille-sivustoltamme (vaatii kirjautumisen jäsennumerolla ja sukunimellä).
Jos terveydenhuolto ruuhkautuu, vaikuttaako diabetes sijoitukseen priorisoinnissa eli hoidon tärkeysjärjestyksessä?

Priorisointi terveydenhuollossa usein ymmärretään niin, että rajataan kuka saa hoitoa ja kuka ei. On ymmärrettävää, että koronaepidemian edetessä voi nousta huoli siitä, saako itse hoitoa, jos sitä tarvitsee”.

Hoidon priorisoinnissa ei ole kyse ihmisten arvottamisesta tai hoitamatta jättämisestä, vaan päätöksistä kuka hyötyy mistäkin hoidosta parhaiten ja hoidon kiireellisyyden punnitsemisesta. Jokaisen sairastuneen kokonaistilannetta siis arvioidaan yksilöllisesti ja annetaan hänelle hänen tarvitsemaansa hoitoa.

Nykyisillä koronavirusepidemiaan valmistautumisella ja kaikilla viranomaisten suosituksilla ja rajoituksilla pyritään varmistamaan, että suomalaisen terveydenhuollon resurssit riittävät koko epidemia-ajan yli – siksi on tärkeä toimia viranomaisten ohjeiden mukaan!

Voiko diabeetikko käydä töissä epidemian aikana?
Työikäisiä diabetesta sairastavia koskevat samat ohjeet kuin muitakin ihmisiä työssäkäynnin suhteen. Eli toimitaan oman työpaikan ohjeistusten mukaan esimerkiksi etätöihin ohjaamisessa ja työmatkarajoituksissa.

Jonkun verran on ilmaantunut huolta tilanteesta, jossa henkilö työskentelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla ja hänellä olisi mahdollisesti keskimääräistä suurempi riski saada koronavirustartunta omalla työpaikallaan. Tällä hetkellä ei ole viranomaissuosituksia työnantajille, kuinka tässä tilanteessa tulisi menetellä.

Jos itsellä on huoli omasta terveydestä, kannattaa asia ottaa esille työnantajan kanssa. Olisiko työtehtäviä mahdollisuus muuttaa? Joka tapauksessa tarkka ohjeistusten mukainen suojautuminen on kaikissa riskitehtävissä tarpeen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on 24.3.2020 antanut ohjeistuksen, joka koskee työntekijöitä, jotka ovat alttiita koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin vakavammille muodoille.

Jos sairastuin, milloin olen taas terve?
Jos sinulla nyt koronaepidemian aikana ilmenee hengitystieinfektion oireita - kurkkukipua, nuhaa, yskää, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipua tai väsymystä - pysy kotona ja hoida sairautta oireen mukaisesti.

Tällä hetkellä (20.3.) viranomaisohjeistus on, että kotihoitoista "flunssaa" ei koronavirustestata. Valitettavasti voi siis jäädä epäselväksi oletko sairastanut koronan vai jonkun muun hengitystieoireita aiheuttavan virustaudin.

Jos sairastat diabetesta, muista noudattaa sairaspäivien omahoito-ohjeita. Kun tunnet olosi terveemmäksi, voi mielessä käydä, milloin voit taas "lähteä ihmisten ilmoille"? Koronavirukseen, kuten kaikkiin muihinkin flunssiin, voi soveltaa ohjetta pysy kotona vielä 1-2 päivää kunnes kuume ja muut oireet ovat kadonneet. Lue aiheesta Helsingin Sanomien artikkelista.

Täydennämme tätä sivua sitä mukaan kun uutta tietoa on saatavilla. Tämän sivun lyhytosoite on www.diabetes.fi/korona
Lisätietoja uutissivultamme

Katso myös 28.2.2020 alkaen päivittämämme sivu: Tärkeää tietää koronaviruksesta.

DIABETESLIITON JÄSENEDUT NYT JÄSENTEN OMALTA SIVUSTOLTA (kesäkuu 2019) 
Lue lisää Yhdistys / Jäsenyys ja jäsenedut

Lounais-Suomen Diabetesasemalla myynnissä

Libre hoitopaketit. Lue lisää Diabetesasema / tuotteet

Korvattavuusmuutoksia:

-1.9.2018 lähtien Tresiba- perusinsuliini sai 100 % rajoittamattoman erityiskorvattavuuden yli 1 –vuotiailla diabeetikoilla

-30.9.2018 Humalog 100 yks/ml kwicpen-kynän ja penfill-ampullin korvattavuus päättyi. Tilalle joko Humalog 100 yks/ml Junior kwickpen (jossa puolen yksikön annosväli) tai Humalog 200 yks/ml (yksikkömäärä sama) tai Insulin Lispro 100 yks/ml Solostar kynällä tai penfill-ampulli, joka sopii AllStar Pro tai Junior STAR –kynään. Jos haluaa vaihtaa ateriainsuliinia, vaihtoehtoina myös Novorapid,  Apidra tai Fiasp.

-GLP-1 analogeista liraglutidin (=Victoza) korvattavuuden BMI raja laski 1.5.2018 30:een. 1.12.2018 myös muilla GLP-1 analogeilla BMI raja laskee 30:een. B-lausunto rajoitetusta korvattavuudesta edelleen tarvitaan.

Uudet EASD:n ja ADA:n suositukset T2 diabeteksen hoidosta:

http://diabetologia-journal.org/wp-content/uploads/2018/10/Consensus-Report-ADA-EASD.pdf

****************************************

Deeblogi Kakkostyyppi D-lasten vanhemmat
Kuuluuko diabetes elämääsi? Klikkaa www.deeblogi.fi Siellä kirjoittajat kertovat kokemuksistaan tyypin 1 tai 2 diabeteksen kanssa tai diabeetikkolapsen vanhempina. Sivuston tekstit on kirjoitettu diabeetikolta toiselle, vertaisten kesten. Arkeaan ja juhlaansa kanssasi jakaa lähes 20 kirjoittajaa. (15.5.2016)

Kysy meiltä diabeteksesta.

Jätä tietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Vastaamme kysymyksiisi myös numerossa 040 758 5113.